[...] sam problem dotyczy wołowiny i innych rodzajów mięsa, które muszą najpierw przejść skomplikowane przemiany w układzie pokarmowym. Z tego względu białka serwatkowe (odżywki białkowe) mają przewagę nad klasyczną żywnością. Aminokwasy pojawiają się we krwi kilkukrotnie szybciej i w większej ilości, co ma niebagatelne znaczenie np. w okresie [...]
[...] są zarówno z białka serwatkowego pochodzącego z mleka, jak i źródeł roślinnych np. z drożdży, soi czy grochu. Trzeba zaznaczyć, że wielu rodziców obawia się odżywek białkowych, jednak warto porównać je do produktów, które znane są każdej mamie, czyli do mleka modyfikowanego, jakie podaje się niemowlakowi. Odżywki proteinowe mogą stanowić [...]
[...] ta wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy, a także na wiele innych aspektów Twojego życia. Pamiętaj jednak, że w diecie roślinnej nie może zabraknąć produktów zawierających białko. O ile w diecie opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego nie ma tego problemu, tak tutaj trzeba nieco skrupulatniej przeanalizować swoje posiłki. Źródła: [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Termogeniki należą do grupy substancji, których celem jest wspieranie organizmu podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Ich zastosowanie ma na celu zwiększenie ciepłoty ciała, czyli podwyższenie poziomu termogenezy. Jednak czym właściwie jest termogeneza? Jaki związek ma z redukcją tłuszczu? Podsumowanie Termogeneza jest niezbędnym elementem [...]
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
W pierwszej części tego mini cyklu przedstawiłem Wam trzy najczęściej powtarzające się przyczyny, które generują myśl o zmianie, a później ją samą. Najwięcej czasu poświęciłem tej, która występuje najczęściej, czyli znudzeniu obecnie wykonywanym planem treningowym. Podałem też sporo przykładów, które pozwolą Wam zwalczyć nudę, wynikającą z [...]
[...] Choć zróżnicowana dieta wegańska może Ci zapewnić większość składników odżywczych, to i tak warto pilnować, aby były to odpowiednie ilości, szczególnie jeśli chodzi o białko, żelazo, a także witaminę B12. W razie potrzeby skonsultuj się z dietetykiem, żeby pomógł skorygować dietę lub dodać suplementację. Po prostu jedz Wiele osób uważa, że [...]
[...] (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również zielona herbata, kofeina (mobilizacja i utlenianie tkanki tłuszczowej), białko serwatkowe (wpływ na metabolizm, wydatkowanie energii). Sprawdź koniecznie: Czy warto stosować białko podczas redukcji? Czy sam trening jest skuteczny dla poprawy [...]
[...] ilości kalorii w danym produkcie. Najwięcej kalorii mają tłuszcze, zatem łatwo zgadniesz, że tłusty produkt będzie bardziej kaloryczny niż np. taki, który ma głównie białko. Nawet nie znając wartości kalorycznej danego produktu, będziesz w stanie oszacować, jaki produkt jest w danym momencie dla Ciebie lepszy pod względem energetycznym. [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]
[...] żywność typu fast food, różnego rodzaju ciasta, chrupki i wiele innych. Są one pozbawione większości wartości odżywczych i często są bardzo kaloryczne. Jedz pokarmy bogate w białko Spożywanie produktów wysokobiałkowych może zmniejszyć uczucie głodu, a dzięki temu łatwiej będzie uniknąć przejadania się. Co więcej, potrzeba więcej energii na samo [...]
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
[...] badanie z udziałem 105 kobiet w wieku od 25 do 50 lat, które wykazało, że codzienne doustne przyjmowanie kolagenu znacząco zmniejsza stopień cellulitu. Dodatkowo białko to korzystnie wpływa na płytkę paznokcia, przyspiesza jej wzrost oraz zwiększając jej odporność na uszkodzenia mechaniczne, przez co rzadziej dochodzi do jej pęknięć [...]
Czego potrzebujemy: 250 g mąki - ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej, ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski [...]
[...] zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and disease-related muscle loss: the effect of diabetes, obesity, and other [...]